Welke autoverzekering heb ik nodig?

 Welke autoverzekering heb ik nodig?

Een autoverzekering biedt verschillende dekkingen: derde partij, beperkt casco en alle risico’s (volledig casco). Hoe groter de reikwijdte van de autoverzekering, hoe hoger de prijs. Je hebt niet altijd de meest complete dekking nodig. In dit artikel helpen we je bij de keuze voor de juiste verzekering bescherming.

Welke autoverzekeringen zijn er allemaal?

Elke autobezitter moet minimaal een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Deze WA-verzekering is het goedkoopst, maar dit heeft ook een reden. De verzekering is namelijk ook direct de minst uitgebreide variant. Met een WA-verzekering kun je zich alleen verzekeren tegen schade veroorzaakt door derden.
Een autoverzekering met een beperkte casco-verzekering (ook wel WA + genoemd) biedt niet alleen een WA-verzekering. Naast mogelijke schade aan anderen, veroorzaakt het daarnaast schade aan het eigen voertuid: ruitschade en schade tijdens diefstal.
Het is het beste om een volledige verzekering af te sluiten voor de nieuwe auto. Dit wordt ook wel casco genoemd en is de compleetste verzekeringsvorm. Ben je zelf dader, dan kan naast de verplichte aansprakelijkheidsverzekering ook schade aan je eigen auto worden vergoed.
De waarde van de auto speelt een belangrijke rol in de gemaakte keuze. Zo is het na 6 jaar nog steeds aanzienlijk. Als je de auto zelf volledig kwijtraakt, krijg je geen vergoeding als je niet volledig verzekerd bent. Je kunt de huidige waarde controleren via de ANWB / Bovag cursuslijst.

Blijf regelmatig controleren.

De auto’s van vandaag gaan langer mee. Volgens gegevens van Bovag / RAI is de gemiddelde pensioenleeftijd in 20 jaar gestegen van 13,6 jaar naar 18 jaar. Dan is het wellicht verstandiger om de brede dekking voor een langere periode aan te houden.

Check in elk geval jaarlijks de geschiktheid van je verzekering. De premies en voorwaarden van verzekeringen veranderen elk jaar. Jouw eigen situatie correspondeert niet altijd. Tegelijkertijd hebben we tips verzameld over het wijzigen van jouw autoverzekering.
De voorwaarden van verzekeringen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Als je bijvoorbeeld al je geld verliest tijdens het rijden, krijg je soms een vergoeding voor de nieuwwaarde en soms zelfs voor de actuele marktwaarde. Daarom hangt het niet alleen af van de prijs, maar ook van de voorwaarden van de autoverzekering.
Diefstal, brand en stormschade vallen meestal binnen de standaardomvang van een beperkte casco en volledige verzekering. Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten voor rechtsbijstand, inzittendenverzekering en pechverzekering.

Tot slot.

Tot slot, er zijn dus minimumeisen aan de autoverzekering. Iedere auto moet verzekerd zijn. Wanneer je de weg op gaat met ene auto die niet verzekerd is, dan is dat strafbaar. Echter, er zijn dus meer mogelijkheden dan enkel de minimale eisen. Of je de auto extra goed wilt verzekeren hangt uiteraard ook af van hoe schadevrij je over de jaren heen al bent geweest. Heb je al vaker schade gereden? Dan is het altijd goed om de verzekering wat aan te sterken met aanvullende pakketten. Heb je weinig tot geen schade gereden gedurende je hele periode dat je al auto aan het rijden bent? Dan is wellicht een WA verzekering al genoeg.

Related post