Hoe ging de New York maffia te werk?

 Hoe ging de New York maffia te werk?

Van begin 1900 tot eind jaren 80 en begin jaren 90 was de maffia in New York heel erg machtig. De maffia had invloed in de politiek, in de bouw en in de onderwereld. De macht van de maffia kende bijna geen grenzen. Ze verdiende enorm veel geld en waren goed georganiseerd. Dit zorgde ervoor dat ze enorm veel succes hadden en bijna geen weerstand van de politie kregen. De New York mafia vanaf de jaren 50 bestonden uit 5 families. Deze 5 families waren de Lucchese familie, de Colombo familie, de Genovese familie, de Gambino familie en de Bonanno familie. Deze families begonnen in de jaren 50 met samenwerken om oorlogen tussen elkaar te voorkomen en om machtiger te worden en meer geld te verdienen. Alle families hadden hun eigen territorium.

Een familie was als volgende opgebouwd. Als eerste heb je de baas van de familie. Dit is natuurlijk de machtigste positie en iedereen in de familie moest een deel van het geld dat ze verdiende aan hem geven. Onder de baas staan de onderbaas en de adviseur. De adviseur geeft advies aan de baas en is iemand die door de baas zelf is aangesteld. Het is dus vaak iemand die de baas vertrouwd. Onder de onderbaas heb je de kapiteins of hoe ze het zelf noemen de caporegimes. Vervolgens staan onder de kapiteins de soldaten.

Hoe werkte de structuur binnen de familie

De structuur is niet ingewikkeld en gaat simpel te werk. De baas van de familie wilde vaak zo min mogelijk geassocieerd worden met de maffia. De baas geeft alle bevelen aan de onderbaas. De onderbaas geeft alle bevelen aan de kapiteins en die geven de bevelen weer aan de soldaten. Dit was hoe het systeem te werk hoorde te gaan. Dit gebeurde echter niet altijd. Vaak kon een kapitein ook uit zichzelf naar de baas toe en werden orders soms van de onderbaas direct aan en soldaat gegeven. Het lukte de bazen vaak ook niet om niet geassocieerd te worden met de maffia. Iedereen wist wie de bazen van de 5 families waren, alleen had de politie nooit genoeg bewijs om zee te vervolgen. In de maffia waren veel regels.

Als jij je niet aan deze regels hield kon je in de ergste gevallen vermoord worden. Deze regels werden dus heel erg serieus genomen. Naast de verschillende rangen had je ook nog andere soorten rangen in de familie. Namelijk een made man, zoals ze het in het Engels zeggen. Een made man is een volledig ingewijd persoon in de maffia. Iedere rang kon dit worden. Als je een kapitein of hoger bent dan ben sowieso al een made man. Als soldaat kon je ook een made man worden. Een made men mocht niet zomaar een andere made men vermoorden. Om dit te mogen doen had je eerst toestemming nodig van de bazen. Het vermoorden van een made man gebeurde af en toe voor verschillende redenen.

Hoe verdiende de maffia geld

De maffia verdiende op verschillende manieren geld. Ze bezaten casino’s en andere dingen. Maar hun grootste inkomsten kwamen van de vakbonden. De maffia bezaten de meeste vakbonden in Amerika en om bijvoorbeeld een gebouw te mogen bouwen in New York moest je eerst een deal maken met de maffia. Als je dit niet deed zorgde de maffia dat er een staking kwam waardoor je alsnog met ze moest onderhandelen, omdat de werkers weigerde te werken. De maffia maakte ook gebruik van afpersing. Zo kwamen ze bijvoorbeeld aan gratis gokkasten die ze dan in hun speelhal konden zetten.

Related post