Waarom is investeren in vastgoed zo interessant?

 Waarom is investeren in vastgoed zo interessant?

Dat de huizenprijzen het afgelopen jaar behoorlijk gestegen zijn in waarde kan niemand zijn ontgaan. Dit is natuurlijk goed nieuws voor huiseigenaren; zij zagen hun eigen woning fors in waarde toenemen. Wie nu zijn huis verkoopt mag doorgaans rekenen op een prachtige overwaarde. Maar ook commerciële investeerders in vastgoed, dus diegenen die een huis kochten voor de verhuur, varen wel bij de stijging van huizenprijzen. Dit verklaart dan ook direct waarom het zo interessant is om te investeren in vastgoed: de woning voor de verhuur stijgt immers ook mee in waarde en tegelijkertijd wordt deze grotendeels afgelost door de opbrengsten van de verhuur. Een absolute win-win situatie.

Hypotheek voor commercieel vastgoed, ook iets voor jou

Het lijkt iets voor commerciële bedrijven, het aangaan van een hypotheek voor commercieel vastgoed. Toch is niets minder waar. Ook particulieren kunnen commercieel vastgoed financieren. Als woningbezitter merk je vaak pas hoe handig dit is wanneer je je eigen woning denkt te moeten verkopen. Want ga je bijvoorbeeld samenwonen, dan doe je in de meeste gevallen je eigen woning in de verkoop. Een woning gefinancierd onder een gewone hypotheek mag immers niet zomaar verhuurd worden. Dat is jammer indien je andere plannen had. Misschien wilde je wel graag je eigen woning verhuren, maar stak de bank daar een stokje voor. In dat geval kun je wellicht ervoor in aanmerking komen om je hypotheek om te zetten naar een commerciële vastgoed hypotheek. De vastgoed hypotheek wordt tot ca. 85% gefinancierd, dat betekent dus dat je i.i.g. zo’n 15% van de marktwaarde van je woning zelf moet kunnen financieren. Iets wat met een grote overwaarde meestal geen probleem vormt.

Investeren in vastgoed naast je eigen woning

De interessante prijsstijging op de woningmarkt lijkt voorlopig nog niet ten einde te komen, aangezien de hypotheekrente nog steeds laag staat. Nu is het eigenlijk de tijd om in te stappen indien je overweegt te investeren in vastgoed. Ook als je al een woning bezit is dit mogelijk. Heeft jouw woning al een mooie overwaarde opgebouwd, en heb je interesse om te investeren in vastgoed, dan kun je je oriënteren op een vastgoed hypotheek. In veel gevallen is het namelijk mogelijk om een deel uit je bestaande overwaarde onder te brengen in de vastgoed hypotheek. Op deze wijze kun je de woning voor verhuur financieren.

Woning verhuren

De vastgoed hypotheek wordt afgelost door opbrengsten uit de verhuur. Het is dus niet toegestaan om zelf de vastgoed woning te bewonen. Daarnaast kan het raadzaam zijn huurders van de woning geen huurcontract voor onbepaalde tijd aan te bieden, maar een huurcontract voor een periode van 1 of 2 jaar. Moet je namelijk onverhoopt de vastgoed woning verkopen, dan levert deze aanzienlijk minder geld op wanneer er nog huurders in wonen. Huurders genieten huurbescherming, wat bij de wet is vastgelegd, hierdoor hoeven zij bij verkoop van de woning dus niet de woning te verlaten. Je begrijpt dat hierdoor de verkoop van de woning aan een particulier oninteressant is voor de particulier; die wil er immers zelf in gaan wonen. Je opties om de woning dan te verkopen worden dus een stuk kleiner.

Tot slot

Het is raadzaam jezelf goed te laten informeren over de financiering en verhuur van de woning voordat je overweegt te investeren in vastgoed. Door goed geïnformeerd te zijn kun je nu eventuele toekomstige misstappen voorkomen.

Related post