Tips voor het handelen in aandelen

 Tips voor het handelen in aandelen

Zowel voor op de lange als op de korte termijn kan het erg verstandig zijn om te handelen in aandelen. Feit blijft echter dat veel mensen verlies maken op de beurs. Om dit te voorkomen leest u hieronder drie fundamentele tips die gaan helpen om winstgevend te worden. Onthoud altijd, beleggen brengt risico’s met zich mee.

1. Zet een beleggingsplan op

Het hebben van een kloppende en eerlijke beleggingsstrategie is één van de meest fundamentele regels als het gaat om beleggen. Handelt u uit de losse pols, dan is de kans groot dat u onderuit gaat. De beurs kent immers geen genade. Hoe uw beleggingsplan er precies uit moet gaan zien, hangt af van uw persoonlijke doelen en het gekozen risicoprofiel. Wilt u winst maken binnen een korte tijd, dan zal hier een vrij agressieve strategie tegenover moeten staan. Belegt u daarentegen bijvoorbeeld voor een vervroegd pensioen en duurt dat pensioen nog even? Dan kunt u een veel passievere strategie hanteren. Laatstgenoemde is doorgaans verstandiger.

Waarom is een beleggingsplan zo belangrijk? Omdat u daarmee uw grootste vijand op de beurs uitschakelt, namelijk emotie. Op dagelijkse basis verkopen vele beleggers hun aandelen omdat deze even in het rood staan. Dit doen zij puur op emotie. Wanneer u handelt met een beleggingsplan zal u leren dergelijke aandelen nog een tijdje aan te houden, omdat u weet dat aandelen nou eenmaal fluctueren. Een beleggingsplan geeft handen en voeten aan uw doelen.

2. Ken uw aandelen

Warren Buffet, één van de meest succesvolle beleggers op de wereld, handelt altijd in een select groepje aan aandelen. Kiest u ervoor om u te specialiseren in een handjevol aandelen, dan is het veel makkelijker om deze op te voet te volgen. Kies de bedrijven waar u in wilt investeren zorgvuldig. Kijk bijvoorbeeld naar de kwartaalcijfers die bedrijven per kwartaal uitgeven. Deze cijfers zeggen wat over hoe goed het bedrijf afgelopen kwartaal heeft gepresteerd. Vaak wordt er tevens aangegeven wat de toekomstplannen zijn. Zet het bedrijf maximaal in op groei? Dan heeft u wellicht te maken met een aandeel met een hoge groeipotentie. Bedrijven die al groot en gevestigd zijn zullen amper groeien. Investeert u in dergelijke bedrijven, zoals Coca-Cola of Amazon, dan doet u dit met name voor het dividend. Het komt geregeld voor dat beginnende beleggers de groeipotentie van grotere bedrijven overschatten en die van kleinere bedrijven onderschatten.

3. Risicospreiding

De belegger die zijn risico goed spreidt, zal op termijn veel succesvoller zijn dan een belegger die dat niet doet. Risicospreiding wil zeggen: aandelen aanschaffen die herkomst vinden in verschillende landen, sectoren en valuta. Wanneer één economie onderuit gaat, zal u hier niet veel van merken wanneer u gebruikt maakt van een gedegen risicospreiding. Stelt u bijvoorbeeld voor de situatie dat 100% van uw portfolio bestaat uit aandelen uit de Verenigde Staten. Mocht de Amerikaanse economie instorten, dan stort uw gehele portfolio parallel aan de Amerikaanse economie in. Zou uw portfolio slechts uit 10% Amerikaanse aandelen bestaan, dan zou u hier veel minder van merken.

Related post